کالاهای مشمول نظارت سازمان ملی استاندارد ایران

استاندارد اجباری در واقع برای واردکنندگان و صادرکنندگانی که بخواهند از سلامت کالا اطمینان داشته باشند، ایجاد شده است. در اکثر مواقع استاندارد اجباری ممکن است فرایند ترخیص کالا را طولانی کند. در آزمایش استاندارد اجباری برای تایید کردن کالا از لحاظ کیفیت و کمیت محصول مورد بررسی قرار می‌گیرد.
هر صادرکننده و واردکننده‌ای دغدغه‌‌ای بابت سلامت محصول دارد که در چنین مواقعی هنگام مبادله کالا بین فرستنده و گیرنده از یک طرف سومی مورد بررسی قرار می‌گیرند. این طرف سوم موسسه‌هایی تحت عنوان استاندارد اجباری هستند که مجوز اخذ لازم برای ترخیص کالا از گمرک ایجاد می‌کنند. در این مطلب کوشیدیم لیست کالاهای استاندارد اجباری در زمینه‌های مختلف به شما آشنا کنیم و همچنین مدارکی برای اخذ مجوز استاندارد اجباری لازم است را به شما شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.

دانلود لیست کالاهای مشمول استاندارد اجباری

چرا برخی از کالاها برای واردات شامل استاندارد اجباری میشوند؟
هدف از استاندارد اجباری این است که ویژگی‌های ایمنی و سلامت محصولات را برای واردات و صادرات قانونی محصول انجام می‌شود. عرضه کالاهایی که با استانداردهای اجباری مطابقت نداشته باشد، تخلف به حساب می‌آید.

اگر محصولی مشمول یک استاندارد اجباری باشد، قبل از فروش باید اطلاعاتی از محصول را داشته باشند که برخی این اطلاعات به ترتیب زیر است:

کارایی
ترکیب بندی
فهرست
روش های ساخت یا فرآوری
طرح کالا
ساخت و ساز کالا
تاریخ انقضا (در صورت وجود)
بسته بندی یا برچسب کالا
استانداردهای اجباری تضمین می‌کند که اطلاعات مهمی در مورد یک محصول در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌گیرد تا به آن‌ها در تصمیم گیری خرید کمک کند. این استانداردها لزوماً به جنبه های ایمنی یک محصول مربوط نمی‌شود. برای مثال، استاندارد اجباری ممکن است در برچسب‌گذاری مواد برای لوازم آرایشی، برچسب‌گذاری محصولات تنباکو، یا برچسب‌گذاری مراقبتی برای لباس و منسوجات را پوشش دهد.

گواهینامه بازرسی (COI) Certification Of Inspection چیست و چه کاربردی دارد؟
گواهی بازرسی (COI) توسط شرکت‌های بازرسی که کالاها را نظارت می‌کنند، صادر می‌شود. این شرکت‌ها اکثرا خصوصی و بین‌ المللی هستند در موادری شرکت‌های داخلی در این زمینه فعالیت می‌کنند.

گواهی بازرسی برای محصولات ارگانیک (COI) تضمین می‌کند که محصولات ارگانیک وارداتی از کشورهای ثالث با قوانین اروپایی قابل اجرا مطابقت دارند.

برای مثال هنگامی که شما از فروشنده‌ای در خارج از کشور کالایی با مشخصات خاصی خریداری می‌کنید، برای اینکه از کیفیت آن مطلع شوید صدور گواهینامه بازرسی کالا ضرورت پیدا می‌کند. به همین خاطر شما باید به شرکت‌های بازرسی کالا درخواست دهید تا نسبت به کیفیت و کمیت محصول را بررسی کند.

گواهینامه انطباق (COC) Certification Of Conformity چیست و چه کاربردی دارد؟
گواهی انطباق یا COC در تجارت به صادرکنندگان یا واردکنندگان داده می‌شود تا نشان دهد کالا یا خدمات خریداری شده با استانداردهای مورد نیاز یک کشور مطابقت داشته باشد. ارائه این سند معمولا در هنگام ترخیص کالا از گمرک الزامی است.

یک خریدار معمولاً برای محصولات یا قطعاتی که دارای ریسک حیاتی یا پرخطر هستند درخواست COC می‌کند و یا در برخی موارد، اسناد خاصی برای صدور گواهینامه یا نشان دادن سالم بودن محصول به مشتری نهایی گواهی COC نیاز است.

برای مثال فرض کنید که یک شرکت هواپیمایی برای موتور هواپیماهای خود تیغه‌های فن خریداری می‌کند. اباید کیفیت این تیغه ها بررسی شوند تا هیچ گونه خلل یا ترک مشهودی وجود نداشته باشد. بنابراین، نیاز به درخواست گواهی COC می‌باشد تا کالا نسبت به ویژگی‌های آن مطابقت داشته باشد.

چه کشورهای خارجی به گواهی انطباق نیاز دارند؟
بسیاری از کشورها به گواهی انطباق نیاز دارند تا اطمینان حاصل کنند که محصولات وارداتی قبل از صادرات مطابق با استانداردهای بین المللی هستند. برخی از کشورهایی که نیاز به گواهی انطباق دارند عبارتند از:

الجزایر
بنگلادش
بوتسوانا
عربستان
روسیه
کامرون
مصر
اتیوپی
گابن
کنیا
ازبکستان